Vajinismus Nedir?
Vajinismus, vajinaya giriş denendiğinde, vajinanın dış üçte bir kısmını çevreleyen kaslarda yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmaların olması ve bu kasılmalara, girişe ilişkin ağrı korkusu ve kaygıların eşlik etmesidir. Bunun yanı sıra, bedenin çeşitli bölgelerinde, hatta tüm bedende kasılmalar, bacakların kapanması, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma, fenalık hissi ve ağlama eşlik edebilir. Vajinadaki kasılma çoğu kadında cinsel birleşmeye izin vermez. Daha az sayıda olguda ise zorlamayla giriş olabilir ancak birleşmeler ağrılı ve acılı olarak sürer.
Çoğu zaman cinsel birleşmeyi olanaksız kılan bu kasılmayı kadın kendi isteği ile yapmadığı gibi, bunu isteyerek de geçiremez.
Vajinismus Tedavisini Kimler Yapmalı?
Tedavide, bu konuda eğitim almış ruh sağlığı profesyonellerinin (psikiyatrist, psikiyatrist denetiminde klinik psikolog vb. ) uyguladığı psikoterapi (konuşarak) önerilmesine rağmen, bir çok kişi tedavi etkinliğinde bir kanıt olmamasına rağmen, değişik tedaviler denemektedir.
Vajinismusun sebebi bazen cinsel travma olabilir. Bu bilgiye sahip olmayan, olsa da ne yapacağını bilmeyen bir kişi Vajinismusu olan kadının tekrar travmatize olmasına neden olabilir.
Tedavi konuşarak yapılır.
Yanlış Ve Etik Dışı Tedavi Uygulamaları
- Hymen’in operasyonla alınması: Vajinismusun Hymen (kızlık zarıyla) bir ilişkisi yoktur ve kızlık zarının alınması sorunu çözmez.
- Uyuşturucu pomadlar: Yararsızdır.
- Kadının sarhoş edilmesi: Yararsızdır.Aksine zarar verebilir.
- Anksiyolitik ilaçlar : Yararsızdır.
- Sıcak su banyosu, anestezikpomadlar, ağrı kesiciler, sıkıntı gidericilerin birlikte kullanımı: Vajinusmusta yararsız olup sadece cinsel birleşme korkusu olan ama vajinal kaslarda kasılma olmayan vakalarda bunun gibi aslında yararsız olan tedavi yöntemleri kişi tedavi olacağına ikna olursa çoğunlukla geçici olmak üzere işe yarayabilir.
- Vajinaya botoks uygulanması: Botoks vajina kaslarını felç edeceğinden botoks uygulaması ile cinsel birleşme sağlanabilir. Ancak, kadının korkusu, cinsel birleşmeye karşı direnci ve varsa travmaları tedavi edilmeden kalır ve botoksun etkisi geçtiğinde vajinismus tekrar ortaya çıkabilir. Ancak bunlardan önemlisi kadının iradesini kırmaya yönelik bu girişimin etik olmamasıdır.
- Tek seanslık, çeşitli yatıştırıcı ve ağrı giderici, kayganlaştırıcı maddeler verdiktensonra, hekimin çifte verdiği telkinlerle ve kendi muayenesinde hatta kendiyanında cinsel ilişkiye girmeye zorlaması ne etik ne de bilimsel bir yaklaşımdır
- Anestezi altında cinsel birliktelik, etik olmaması, tedavi edici olmamasının yanında korkuyu pekiştirip, yeni travmaya neden olabilir.